2019. május 10., péntek

A fajta kialakulása 3. fejezet - A Vikingek macskái


Ahogy az lenni szokott mindennel, ami a képzelet szüleménye a Maine Coon macskák eredete is végeláthatatlan és szövevényes egységet képez. A fajta népszerűségének növekedésével, és a közösségi média megjelenésével egyre inkább megfogalmazódott bennem egy igény arra vonatkozóan, hogy a fajtáról a tényszerű és fontos információkat összegyűjtsem és közérthető formában közvetíthessem a gazdik felé. Azért, hogy a lényegi tartalom ne vesszen el az információk sűrűjében, ami sok esetben már előfordult a történelemben és megszülettek általa a Legendák.


Charles Coon kapitány


A hajóskapitányok és a macskák kapcsolata nem kiemelkedő a fajta tekintetében. Évezredeken át utaztak a macskák a hajók fedélzetén és használták patkányfogásra őket. Pontosan ezért teljes bizonyossággal nem tudjuk meghatározni a fajta őseinek eredendő helyét csak az elterjedéséről és a honosításáról vannak biztosabb feljegyzéseink. Coon kapitány története kiemelkedik a többitől. Nem a neve miatt. Kézenfekvő lenne a fajta nevének eredetét hozzá kötni, de nem a kapitány nevéből származik. Az 1800-as években Charles Coon tengerész kapitány kikötött Új-Anglia partjainál, a hajója fedélzetén hosszú szőrű macskáival. A macskák elhagyták a hajóját és szabadon párosodtak Maine állam hosszú szőrű vadon élő macskáival. A macskák szerelméből hosszú szőrű kiscicák születtek és ezért az ott élő macskapopulációt elnevezték „Coon macskáknak”.  Pusztán a kiscicák hasonlósága és a szőrzetük hosszúsága miatt. A névadókat az utódok megjelenése a kapitány macskáira emlékeztette. Nem véletlenül. Lényegét tekintve ez egy realisztikus teória. Beutaztatott házimacskák párosodtak egy távolabbi vadmacska populációval. Hasonló külső megjelenéssel, de eltérő genetikai állománnyal. Amennyiben a tengerész hajóján lévő macskák hasonló külső jegyekkel rendelkeztek, mint azok az amerikai macskák, ahol kikötött, akkor Charles Coon tudtán kívül remek tenyésztői munkát végzett. J


A Vikingek macskái

A Vikingek foglalkozása a kalózkodás volt. Igazi harcosok voltak, akik háromszáz év alatt beutazták a világot. Talán bennük hiszek a leginkább, ők juthattak akkoriban a legmesszebbre macskáikkal, hiszen kiváló hajósok voltak. A hitelességüket a Norvég erdei macskák is megerősítik, akik a legközelebb állnak a Maine Coonokhoz genetikai értelemben. A norvég vikingek macskái, akik földrajzilag ugyan távolabb éltek de hasonló éghajlathoz alkalmazkodtak, mint a Maine Coon.
A legfrissebb Dán kutatási eredmények is ezt az elméletet igazolják. A Maine Coon macskákról köztudott, hogy a legnagyobb testű háziasított macskák. Danish Journal of Archaeology folyóiratban a házimacskák méretének alakulását vizsgálták, a Vikingek korától napjainkig. A macskák mérete és csontozata 16%-al megnövekedett a Vikingek kora alatt, szemben a ma élő házi macskákkal, akiknél inkább méretbeli csökkenés figyelhető meg.  A 2018-as nagyszabású genetikai vizsgálat eredménye alapján következtetni lehet arra, hogy a macskák Délnyugat-Ázsiából és Afrikából terjedtek el Európán keresztül és azon túl. A vikingkori macskák pedig Afrikából.
Folytatás következik... ;) 

írta: Szabó Krisztina


A képek szerzői jogi védelem alatt állhatnak, a képek általam felhaszált forrása: google képkereső
https://www.fjordnorway.com/top-attractions/vikings
http://www.ssqq.com/travel/newengland200608.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése