2019. május 6., hétfő

A fajta kialakulása 1. fejezet – Maine Coon a természet csodája


Robusztus, legnagyobb, óriás, kedves, attraktív? Ennyi?
Nem. Ennél sokkal több.
A macska fajták között alapvetően megkülönbözetünk természetes és mesterséges fajtákat. A Maine Coon fajtájú macskák a természetes kategóriába tartoznak. Mit jelent ez pontosabban?
A természetes fajták eredetüket tekintve több évig éltek és szaporodtak hazájukban érintetlenül. A tenyésztői munka, ha sarkosan fogalmazunk egy mesterséges tevékenység. A természetben született egyedek összegyűjtésén és azok mesterséges szelekcióján alapszik. Onnantól kezdve, nem beszélhetünk természetes folyamatról, hogy a párosítások tudatosan átgondolt emberi döntés eredményei és nem a macskák keresnek párt maguknak.
Ezek a természetes fajták egy adott földrajzi helyen alakultak ki, egyedülálló megjelenéssel és személyiséggel rendelkeznek a mai napig. Az állatok természetes populációihoz hasonlóan a macska fajták természetes élőhelyén előforduló egyedei és leszármazottai is fokozatosan eltűnnek. A természetes fajták egyedülálló fizikai megjelenése adaptív okokhoz vezethető vissza. A Maine Coon fajta Maine államból származik.
„Maine állam az Amerikai Egyesült Államok 23. tagállama, az új-angliai régió és egyben az ország törzsterületének legészakkeletibb része. Tengerpartja sziklás, földjei nagy része erdővel borított, alacsony hegységek szabdalják. Több ezer évig őslakos indiánok lakták a területet. Éghajlatát tekintve meleg és csapadékos nyár, hideg és csapadékos tél jellemzi az állam éghajlatát (wikipedia)”. 
Ehhez az időjáráshoz alkalmazkodott a fajta. Hosszú – hivatalosan félhosszú- enyhén viaszos bundát növesztett. Ami a téli hónapok közeledtével sűrübb lesz és a melegebb idő beköszöntével szőrük jelentős tömegétől megszabadulnak a szőrzetváltás alatt. Tappancsait hosszú szőr borítja, ami védelmezi bőrét és talppárnáit a szélsőséges időjárással szemben. A Maine Coon macskák tappancsán lévő szőrzet számukra előnyös tulajdonságként jelentek meg. Lehetőséget biztosítanak arra, hogy havas területeken is közlekedhessenek.  Lakásban tartott macskák esetén védelmet nyújt a vegyszerekkel szemben is, így macskánk bőre közvetlenül nem érintkezik vele.  Ezért is, nagyon kérek mindenkit arra, aki kozmetikushoz viszi a cicáját. Soha, ne engedje lenyírni  a macskája mancsán lévő szőrt!
A szőrzetükön lévő viaszos bevonat is növelte alkalmazkodási képességüket a hidegebb időjáráshoz. Egyik jellegzetességük a füleiken található, hosszú pamacsos szőr.  Sokan azt feltételezik, hogy rokonsági viszony van a Hiúzok és a Maine Coon macskák között. Valóban egy családba tartoznak – Felidae- de semmi közük egymáshoz. Földrajzi értelembe sem! A Maine Coonok Amerika északi részén terjedtek el, a Hiúzok pedig az USA nyugati területein.  Lényegét tekintve a hosszú-bojtos szőrzettel füleik csúcsi részén, előnyős tulajdonsághoz jutott a fajta, sokkal precízebben és pontosabban meg tudják határozni ez által a hangforrás helyét, mint azok a macska fajták akik nem rendelkeznek evvel a plusz külső adottsággal.
Azok a fajták akik természetes szelekció révén alakultak ki, egészségesebbek és erőteljesebbek.  A megjelenés azonban, és a tulajdonságok hangsúlyos rögzítése a tenyésztői program révén, mindezek rovására és ellenébe megy, akkor, ha a tenyésztő nem rendelkezik elegendő tudással és ismerettel.

A fajta és a mosómedvék+Marie Antoinette…Folytatás következik...

írta: Szabó Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése